Äldrenämnden i Jönköping testade maten som de äldre i kommunen äter, men politikerna serverades inte samma mat som de äldre i dag. Foto: SVT

Politiker testade äldreomsorgens mat – fick annan mat än de äldre

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i äldrenämnden i Jönköping bjöd i dag in media att närvara när de skulle smaka på hemtjänstmaten. Men politikerna serverades en annan mat än vad de äldre fick äta.

Det blev bara positiva omdömen när politikerna i äldrenämnden i Jönköpings kommun testade maten som hemtjänsten serverar. Det gjordes som en del av dagens nämndssammanträde.

– God, vällagad och varm och god, sa ledamoten Gunnel Granberg (SD).

Vad betyder det att få testa maten?

– Det betyder mycket, nu kan vi sätta oss in i hur pensionärerna har det, fortsatte hon.

Även partikamraten Lizette Bülow var positivt inställd till maten.

– Mycket bra, man vill ju se vad de äldre får att äta, sa hon.

– Den smakar fantastiskt bra tycker jag, säger just att jag själv inte är något duktig på att laga köttfärsbiffar. Men den här var jättegod, tyckte kristdemokraten Margareta Strömberg.

Ville testa maten

Politikerna var noga med att framhålla att beställningen från köket gjorts så sent att inga menyer skulle kunna skrivas om.

– Det kom upp ett samtal i nämnden om hur maten som vi serverar är, för vi har ju ändå ansvar för maten som man får genom hemtjänsten eller på äldreboenden. Vi har gjort beställningen med kort varsel så man inte skulle ha chans att fixa matsedeln eller någonting – det skulle vara på riktigt, berättade Ann-Marie Hedlund (L),1:e vice ordförande i nämnden, i samband med lunchen.

Men när SVT Nyheter Jönköping dubbelkollar den uppgiften med köket som har lagat maten visar det sig att de gamla inte alls har fått den köttfärsbiff som politikerna har smaskat i sig. De serverades pölsa.

– Det var ju något som jag inte hade en aning om för vi hade beställt enligt matsedeln och vi skulle äta äldreomsorgens mat i dag. Så det du säger till mig är något som jag inte visste om och som inte var enligt våra intentioner, säger Ann-Marie Hedlund, när vi når henne sent på eftermiddagen.

Det har varit pölsa i dag för de äldre i dag. Vad säger du om det?

– Jag har inget emot pölsa, men nu blev det ju inte det, jag har ätit något helt annat.

Ändrade matsedeln i efterhand

När vi berättar för henne att man nu i efterhand har ändrat matsedeln och satt upp nya i restaurangen på Junegården blir hon förvånad.

– Jag har ingen kommentar, det får stå för de som har gjort det, säger Ann-Marie Hedlund.

Och en av dem som låg bakom förändringen, områdeschefen Barbro Lundby, medger att det blivit fel när politikerna fått specialmat, men säger att det handlar om ett misstag, och att hon utgått från att alla fick den maten i dag.

– Äldre gillar mat som vi inte äter så mycket av idag, pölsa är en sådan rätt och därför bestämde vi att välja mat från en annan dag på matsedeln.

Men det är ju skillnad att laga mat till en hel restaurang och att göra 20-30 specialportioner?

– Ja, det är det ju. Men jag trodde att alla skulle få den maten.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.