Anders Jörgensson, AnneMari Grennhag, Carin Berggren, Ola Helt och Bo Grennhag. Foto: SVT

Politiska vildar startar nytt lokalt parti

Uppdaterad
Publicerad

De avhoppade moderaterna Carin Berggren, AnneMari Grennhag, Ola Helt, Anders Jörgensson och Bo Grennhag startar tillsammans ett nytt lokalt parti efter det interna bråket inom moderaterna i Jönköping. Det meddelades vid en presskonferens på onsdagsförmiddagen.

Demokraterna Jönköping kommer att vara ett lokalt parti och målet är att ställa upp i kommunvalet nästa år.

– Det har ju varit en del spekulationer och nu kan vi meddela att vi har bildat ett nytt parti, säger Ola Helt.

Moderater hoppar av i Jönköping

–  Det har varit en turbulent tid i vårt förra parti, det är ju ingen hemlighet. Och det gjorde att vi valde att lämna. Nu har vi alla gått vidare och lämnat det bakom oss. Det är ett stort steg vi tar, säger AnneMari Grennhag.

LÄS MER: Toppmoderater lämnar efter bråk

Partiet kommer helt att fokusera på lokala frågor.

– Vi ser ett behov av ett parti som inte är styrt nationellt utan kan fokusera helt på det lokala. Höger- eller vänsterskalan är inte alltid av godo på det kommunala planet. Här behövs fakta, kompetens och sunt förnuft, säger Ola Helt.

”Inget missnöjesparti”

Det var i maj som moderaterna en efter en valde att lämna partiet i Jönköping efter att de känt att de blivit motarbetade och trakasserade lokalt sedan valet. Ola Helt blev petad efter en misstroendeomröstning.

Nu ska 50 namnunderskrifter samlas in som sedan ska överlämnas till Valmyndigheten. Efter det hoppas de före detta moderaterna att vara igång med det nya partiet.

– Vi ser att det här är ett bra alternativ och att vi nu kan leva upp till det förtroendet vi fått av väljarna, säger AnneMari Grennhag.

Anders Jörgensson fortsätter:

– Vi ska inte bli ett missnöjesparti utan vi ska vara offensiva.

Varför kan ni inte arbeta i ett redan etablerat parti?

— Det partiet som vi lämnar, det har hållit på nu i två och ett halvt år, och det tar för mycket kraft från politiken. Vi tror att ett nytt parti gynnar kommunen och kommuninvånarna?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moderater hoppar av i Jönköping

Mer i ämnet