Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Projektet bryter isoleringen för äldre som är ofrivilligt ensamma. Foto: TT

Projekt hjälpte äldre som är ofrivilligt ensamma

Uppdaterad
Publicerad

För att hjälpa äldre personer som är ofrivilligt ensamma startade olika pensionärsorganisationer ett projekt i februari förra året. Volontärer har sedan dess träffat nästan 500 äldre och ensamma i Jönköpings län.

Projektet startade i februari förra året. Egentligen satte det igång innan pandemin men det fick då avbrytas.

När projektet avslutas den sista augusti har volontärerna träffat mellan 400 och 500 ensamma äldre i Jönköpings län.

Margereth Björklund är ansvarig i Jönköping och Huskvarna. Hon är engagerad i PRO men är också en före detta sjuksköterska och har doktorerat i folkhälsa. Hon uppger att hon och hennes frivilliga har träffat och hjälpt 71 personer.

Svårt att hitta de ensamma

– Mycket gott resultat, för det är svårt att hitta dessa personer. Även om de själva anmält sig så är de väldigt rädda när de ser ens telefonnummer, säger Margereth Björklund.

I klippet berättar Margereth Björklund om vilka aktiviteter de äldre tagits med på.

De ofrivilligt ensamma har de hittat bland annat genom anhöriga och via vården. Om vårdpersonal märker att någon de ska skicka hem verkar ensam, kan de initiera en kontakt. Man har även satt ut broschyrer på bibliotek och liknande samt skickat hem till berörda.

De som ligger bakom projektet är Pensionärernas riksorganisation (PRO), SPF Seniorerna, Riksförbundet pensionärsgemenskap (RPG) och SKPF Pensionärerna. Projektet finansieras av Allmänna arvsfonden.

De äldre som ingick i detta projekt och som ofta är ofrivilligt ensamma var runt 85 år och äldre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.