Foto: SVT

Räddad utter tillbaka i frihet

Uppdaterad
Publicerad

Vid 14-tiden på skärtorsdagen släppte länsstyrelsen och Nordens Ark ut den utter som togs om hand i Tranås i oktober förra året. Hennes nya hem är fågelsjön Hyllingen öster om Aneby.

– Vi hoppas att hon beger sig ut och klarar livet galant i framtiden, säger Jens Mattsson, kommunikatör på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Två gånger under kort tid hittades den lilla utterungen övergiven i centrala Tranås. Tills sist fattade länsstyrelsen beslutet att hon skulle omhändertas. Hon placerades då på Nordens ark i Bohuslän.

Uttern uppskattades vara cirka två månader gammal vid omhändertagandet. Nu har hon vuxit till sig och alltså blivit redo för att åter släppas ut i det vilda.

– Det ska nog gå jättebra det här. Den är ju hemma i Småland igen, säger Christer Larsson från Nordens Ark, som släppte ut utterhonan vid Hyllingen.

Det skedde några  timmar försenat, eftersom det var svårt att fånga in uttern, som i djuparken anpassats från att vara nästan tam till vild.

- Den är ganska tuff och biter ifrån sig!

Och det är bra?

– Det är mycket bra om man ska vara vild utter!

Läs mer: Bortirrad utterunge räddad – två dagar i rad

Mat och andra uttrar

Anledningen till att just Hyllingen valts som hennes nya hem, är att länsstyrelsen velat ha en plats där det inte finns ett inarbetat revir, men ändå finns andra uttrar. Dessutom behöver hon tillgång till vattendrag eftersom uttrar lever på fisk, groddjur och kräftdjur.

Och att utsläppet sker just nu beror på vädret. Det är fortfarande är lite kyligt vilket ger uttern ett dubbelt försprång. Fisken som den fångar är än så länge lite segare i reaktionen och det gäller även dess fiender i form av rovdjur.

– Men den stora faran för uttern är trafiken, säger Jens Mattsson.

– Vi har sett att uttrar inte gärna går igenom vattendrag som leds genom rör under vägen. Då går uttern hellre över själva vägen och det sker oftast nattetid eftersom det är ett nattaktivt djur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.