Besökarna visiterades under rättegången vid Eksjö tingsrätt. Foto: SVT

Rättegång mot man som greps i Thailand

Uppdaterad
Publicerad

Säkerheten var förhöjd i Eksjö tingsrätt under de två dagar som rättegången pågick mot den 38-åriga mannen. Rättegången avslutades på onsdagen.

Mannen, som just nu är skriven i Kalmar, åtalas för både en grov misshandel i Nässjö kommun i år och ett mindre mål angående skadegörelse som ska ha skett i Kalmar.

Dömd för andra brott

Den 38-årige mannen är vid två andra tillfällen dömd till långa fängelsestraff för olika typer av sexuellt våld. År 2003 dömdes han till sju års fängelse för grov våldtäkt och sexuellt utnyttjande av minderårig. Sex år senare dömdes han till åtta års fängelse efter att upprepade gånger ha våldtagit två 17-åriga flickor.

Han misstänks även för fyra grova våldtäkter bland annat i Örebro. Dessa ska ha skett efter misshandeln som han nu åtalas för. Han häktades i sin frånvaro i slutet av maj och i juni hittades han i Thailand och hämtades in av polis.

38-åringen släpptes dock från häktet i Örebro på grund av bristande bevisning. Misstankarna om grov våldtäkt och människorov kvarstår fortfarande och åklagare arbetar med fallet.

Grov misshandel

Men åtal i Eksjö tingsrätt gällande den grova misshandeln kom emellan. Mannen misstänks ha misshandlat en kvinnlig bekant genom att ha knuffat omkull henne, tagit strypgrepp och slagit och sparkat henne i ansiktet. Enligt stämningsansökan ska han även flera gånger ha lyft upp henne i liggande ställning och släppt ner henne i golvet.

Kvinnan och mannen har känt varandra i runt 20 år och har haft ett förhållande. Hon ska, av rädsla, inte ha velat anmäla mannen utan hävdade istället att skadorna orsakats av att hon ramlat nerför en trappa. Det var en läkare på Ryhov som gjorde en anmälan om misshandel.

Mannen förnekar

Den 38-årige mannen nekar till brott och menar att skadorna uppkom genom en olyckshändelse.

Anders Bohmansson är advokat.

— I min slutplädering tar jag upp det som står i rättsintyget, hur kan de här skadorna uppkomma och inte uppkomma. Jag kommer även prata om de motsägelser som finns i kvinnans berättelse och det finns en minnesförlust, en hjärnskakning, säger Anders Bohmansson, som är 38-åringens försvarsadvokat.

Domen kommer på måndag den 31 juli.

LÄS MER: Efterlyst serievåldtäktsman gripen av polis

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt serievåldtäktsman

Mer i ämnet