Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Peter Lundgren (SD) innan dagens förhandling i Göta Hovrätt i Jönköping. Foto: Ulrica AbrahamssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Rättegången mot Peter Lundgren (SD) i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Europaparlamentarikern Peter Lundgren (SD) åtalades för sexuellt ofredande, men friades av Jönköpings tingsrätt. Åklagaren överklagade domen och under måndagen var det förhandling i Göta hovrätt.

Peter Lundgren stod åtalad för att ha sexuellt ofredat en kvinnlig partikamrat på ett hotellrum för 3,5 år sedan. Det ska ha skett i samband med en fest på ett hotellrum under en valkonferens.

I polisförhör har Peter Lundgren sagt att han tagit kvinnan på brösten, i tingsrätten sa han att han inte mindes någonting från händelsen. Inte heller den kvinna som han ofredat mindes i tingsrätten något av händelsen.

Till hovrättsförhandlingarna kom Lundgren och den målsägande kvinnan tillsammans. Lundgren gjorde gällande för rätten att hon var där för att visa sitt stöd för honom. Inte heller nu kom han ihåg de detaljer som han berättade om i polisförhören innan åtal.

Nya bevis

Åklagaren har till hovrätten presenterat en längre inspelning av ett telefonsamtal mellan kvinnan och en partikamrat. Delar av det samtalet, då med röstförvrängning, användes i tingsrättsförhandlingen.

Under sakframställan idag spelades två ljudfiler upp, vilka sägs vara inspelade några dagar efter händelsen. Den innehåller referens till de båda kvinnornas namn och ingående detaljer om vad som hänt på hotellrummet.

Ett av åklagarens vittne är en forensiker som ska vittna om ljudfilernas äkthet. Lundgren hävdar att det är manipulerade filer och sa i förhör idag att det kan röra sig om skådespelare eller röstimitatörer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar åklagaren Maria Sterup och advokaten Tor Åström vad de tyckte om rättegången mot Peter Lundgren. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer