Rikspolischefen: – En allvarlig situation i Värnamo

Publicerad

Efter sprängningar och skjutningar på öppen gata så besökte rikspolischefen Anders Thornberg under onsdagen Värnamo.

Rikspolischefen är en gång i veckan ute i något av polisdistrikten i landet och på onsdagen var det Värnamos tur. En av anledningarna är den senaste tidens oroligheter.

– Det har ju varit en väldigt allvarlig situation här och det har varit ett hårt tryck på Värnamopolisen, det här visar ändå lite av styrkan i den nya organisationen, menar Thornberg och fortsätter:

– Det finns många saker som vi måste bli bättre på men en av våra styrkor är att vi lätt kan skjuta till resurser och växla personal. Här har personal från polisområde Jönköping och regionen hjälpts åt men även nationellt har vi fört till resurser.

Uthållighet ett måste

Rikspolischefen menar att samarbetet har medför att ett stort antal brott nu har kunnat utredas och att det därmed har blivit lugnare i Värnamo.

Vad kan polisen göra för att förhindra att det blossar upp igen?

– Vi måste vara uthålliga. Det handlar om brottsförebyggande arbete, men vi ska även vara bestämda. Vi tolererar inte att det finns någon brottslighet, det är helt oacceptabelt att det skjuts på allmän plats och att det är grovt våld mellan olika intressegrupper som sysslar med kriminell verksamhet.

Vad skulle du vilja säga till Värnamobor som är oroliga över vad som skett?

– Jag skulle vilja säga att vi ser de oroligheter som finns och vi gör vårt yttersta. Vi har skjutit till både lokala, regionala och nationella resurser och det kommer vi att fortsätta göra.

Nedan: Anledningarna till gängkonflikterna:

Polisens tekniker på platsen där skottlossningen skedde natten mot 8 januari. Foto: TT / ARKIVBILD/ SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsvågen i Värnamo

Mer i ämnet