I klippet berättar Erik Ringström, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, om riskerna med att köpa en insmugglad hund. Foto: TT Arkiv/SVT

Risk för ökad hundsmuggling i coronakrisens spår

Uppdaterad
Publicerad

Hemarbete under coronakrisen har lett till att många valt att skaffa hund. Uppfödarna i Sverige klarar inte att tillgodose den kraftigt ökade efterfrågan, vilket har lett till ökad import av valpar, både illegalt och via ideella organisationer.

– Vi har nästan dagligen ärenden som handlar om hundar med ofullständig dokumentation, säger Erik Ringström på Jordbruksverket.

Som SVT berättade i våras har efterfrågan på hundar från uppfödare ökat kraftigt under coronapandemin. Orsaken är att många har ansett att de har tid med en hund när de kanske har varit permitterade från jobbet eller jobbat hemifrån.

Oseriösa aktörer

Men när hunduppfödare inte kan leverera det marknaden efterfrågar ökar också risken för oseriösa aktörer. Den nationella Samverkansgruppen för hundvälfärd, där Jordbruksverket finns med, varnar nu för att den illegala handeln med hundar riskerar att öka. Varje år hanterar Jordbruksverket cirka 300 ärenden med hundar som förs in i landet med ofullständig dokumentation.

Corona Jönköping

– Men vi tror att det finns ett stort mörkertal, säger Erik Ringström som jobbar som smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Hundar som saknar rätt papper kan avvisas vid gränsen, sättas i karantän eller i värsta fall avlivas.

Många av de insmugglade hundarna har behandlats illa. Foto: SVT

Föds upp i valpfabriker

Många populära raser, som fransk bulldog, föds upp vid något som kan liknas vid valpfabriker. Här skiljs valparna tidigt från sina mammor vilket kan leda till beteendestörningar. Risken för att de dessutom ska bära på smittsamma sjukdomar anses också som stor.

En del hundar säljs också via ideella organisationer, även dessa djur kan bära på sjukdomar och ha beteendestörningar. I många länder har förmedling av hundar till ideella organisationer, som sedan säljer hundarna vidare till Sverige, blivit ett sätt att tjäna pengar.

Det är vanligt att dessa hundar saknar nödvändiga vaccinationer och har falska pass och papper. Att föra in en sådan hund i Sverige kan straffas med böter. Den som gör det riskerar också djur- och folkhälsan i landet eftersom vi kan få in smittsamma sjukdomar.

– Rabies är ju en dödlig sjukdom och den vill vi inte ha in i Sverige, säger Erik Ringstöm.

Så undviker du att köpa smuggelhund

• Träffa uppfödaren och valpen i deras egna hem några veckor innan köpet. Hämta aldrig en hund på exempelvis en parkeringsplats.

• Köp direkt från uppfödaren och acceptera aldrig en mellanhand.

• Kontrollera hos Jordbruksverket om mamman är registrerad i hundregistret. Det är lag på att alla hundar ska vara id-märkta och registrerade i hundregistret. Du kan också kontrollera om uppfödaren är ansluten till Svenska kennelklubben och valpen och mamman finns registrerade med stamtavla.

• Om valpen kommer från utlandet måste du säkerställa att den uppfyller införselkraven. På Jordbruksverkets webbplats finns information om vad som gäller för att föra in ett djur i Sverige.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet