Ruth Olofsgård Bleys hjärtfel upptäcktes tidigt. Foto: Johannes tolf/ SVT

Ruths hjärtfel upptäcktes tidigt

Uppdaterad
Publicerad

Läkarna i Sverige blir allt bättre på att upptäcka tidiga hjärtfel hos barn, enligt en ny forskningsrapport. En av de som fick sin diagnos tidigt är Ruth Olofsgård Bley från Norrahammar strax utanför Jönköping.

När föräldrarna Vidar Bley och Lydia Olofsgård fick sitt första barn upptäckte de snabbt att något inte stämde. Dottern Ruth hade svårt att komma igång med amningen och kändes trött. Efter bara ett dygn upptäckte läkarna att hon hade ett blåsljud på hjärtat.

– Det var omtumlande, vi hade precis blivit föräldrar, något som är en jättestor grej. Det var så mycket känslor på en gång. De kunde heller inte riktigt säga på sjukhuset vad vi ska förvänta oss eller hur det ska gå framöver, så det var jobbigt, säger Lydia Olofsgård.

Ruth Olofsgård Bley och mamma Lydia Olofsgård. Foto: Johannes Tolf/ SVT

På vilket sätt skiljer sig Ruth från andra barn?

– Hon orkar förmodligen inte lika mycket som andra barn och det är kanske något som visar sig mer framöver, säger hon.

Bättre undersökningar

Läkarna i Sverige blir allt bättre på att upptäcka tidiga hjärtfel tack vare bättre undersökningar, enligt en ny forskningsrapport. För tjugo år sedan upptäcktes 1000 barn i Sverige. Idag handlar det om 2000 barn.

– Det är ju superbra. När Ruth var ett dygn gammal fick hon medicin, vilket har varit en fördel, säger Lydia Olofsgård.

Vad tänker du om framtiden?

– Det viktiga för oss är att hon mår bra, att hon kanske inte kan göra samma saker som andra barn får vi ta. Men det viktiga för oss är att hennes hjärtfel ska gå åt rätt håll och att hon ska bli bättre, säger Lydia Olofsgård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.