Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I samband med en presskonferens på lördagen presenterades Jönköpings nya styre, som består av S, C och L. Styret får stöd av MP och V. Foto: Sandra Wennergren/SVT

Klart med Jönköpings styre: S, C och L ska leda kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Det blir S, C och L som ska leda Jönköping de kommande fyra  åren, med stöd av MP och V. Uppgörelsen presenterades under lördagsförmiddagen.

76 dagar efter valet kunde det nya styret för Jönköpings kommun presenteras på lördagförmiddagen vid en presskonferens på Socialdemokraternas kansli. Och i stora delar blir det en fortsättning på styret sedan förra valet.

Det blir S, C och L som tar hand om makten – medan MP kliver av och nu tillsammans med V blir stödparti. Ett samverkansavtal med de båda stödpartierna innebär att de får vara med vid fördelning av förtroendeuppdrag men även att de ska vara med när budgeten tas fram.

Val 2022 Jönköpings län

– Vi ser fram mot samarbetet och är glada över att det nu är klart. Vi är överens om den politiska inriktningen för mandatperioden, säger Ilan De Basso (S)

Tillsammans med stödpartierna har det nya styret 42 av 81 mandat i fullmäktige. Centerpartiet behåller posten som kommunstyrelsens ordförande, medan Socialdemokraterna fortsatt har två kommunalrådsposter.

Kritik från oppositionen

Från oppositionshåll kritiseras framför allt centern för att man inte sökt ett Allianssamarbete. Men även för att det tog så lång tid.

– Att besked äntligen lämnas kring hur kommunen ska styras är bra men Socialdemokraternas och Centerpartiets förhalande av processen är demokratiskt oanständigt och respektlöst. De förtjänar mycket allvarlig kritik för att medvetet försatt oppositionspartierna i en situation där vi inte ges rimliga förutsättningar för att formulera en oppositionsroll, skriver Andreas Sturesson (KD) i ett pressmeddelande.

– Det parlamentariska läget är annorlunda i dag, i hela Sverige faktiskt. Det kräver mer av diskussionen, säger Ann-Marie Nilsson (C), som är kommunstyrelsens ordförande.

Hör mer i klippet om varför processen tog så lång tid. Dessutom kommenterar Miljöpartiets språkrör hur de ser på nya styret.

Valet 2022 i Jönköpings kommun

Socialdemokraterna: 28,85 %

Moderaterna: 17,78 %

Sverigedemokraterna: 15,27 %

Kristdemokraterna: 14,48 %

Centerpartiet: 8,41 %

Vänsterpartiet: 6,22 %

Liberalerna: 4,09 %

Miljöpartiet: 3,57 %

Källa: Valmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022 Jönköpings län

Mer i ämnet