Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör socialchefen Anders Saldner berätta mer om Vetlandas arbete med unga. Foto: SVT

Så arbetar Vetlanda kommun med att bekämpa kriminalitet

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Enligt Socialförvaltningen i Vetlanda kommun har kriminaliteten inte minskats genom åren. Men de arbetar med olika metoder för att hjälpa unga ta sig ur kriminalitet och missbruk. 

– När det gäller ungdomar så vet vi att det är särskilt angeläget att reagera snabbt, säger Anders Saldner, socialchef i Vetlanda kommun. 

Anders Saldner betonar att socialförvaltningen arbetar med unga som befinner sig i riskmiljö eller med dem som behöver bryta ett missbruk eller lämna en kriminell livsstil. 

Men samtidigt förklarar han att socialförvaltningen behöver anpassa sitt arbetssätt med utvecklingen som sker i samhället genom att samverka med andra resurser utanför Vetlanda kommun. 

– Det finns en samhällsutveckling där vi ser tendenser att kriminalitet och missbruksområdet inte har minskat, säger han.

I klippet ovan berättar Anders Saldner om socialens arbete med att bekämpa kriminaliteten

Att upptäcka problemen tidigt

En del av socialförvaltningens arbete handlar om att upptäcka problemen ganska tidigt för att hjälpa unga och fånga dem där de är. Inom kommunen arbetar man med en metod som kallas för “tidig orosrutin”, något som många andra kommuner blivit nyfikna på, enligt Anders Saldner.  

Socialförvaltningen har fyra behandlare som riktar sig till personer i åldern 13-29 år och syftar på tidig upptäckt, stöd och behandling enligt Helene Svensson, behandlare på öppenvården i Vetlanda kommun. 

I klippet här nedan berättar hon mer om det.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Helene berätta mer om ”Fokus Unga” Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lag och ordning – Val 2022

Mer i ämnet