Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så mår länsinvånarna jämfört med övriga i landet

Så mår länsinvånarna jämfört med övriga i landet

Publicerad

Det finns stora skillnader mellan olika delar av landet hur hälsan ser ut. Det visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten och Sveriges kommuner och landsting, SKL.

I klippet får du veta hur länge invånarna i länet i snitt lever och hur vi mår i jämförelse med övriga delar av Sverige.

Rapporten Öppna jämförelser folkhälsa 2019 visar hur hälsan hos befolkningen ser ut, men också bakomliggande faktorer som påverkar den, exempelvis utbildning, sysselsättning, trygghet och levnadsvanor.

Skillnad mellan låg- och högutbildade

– En god hälsa på lika villkor i hela befolkningen är en viktig förutsättning för samhällets utveckling, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

Hälsan för landets befolkning är fortsatt god, men stora skillnader finns mellan olika delar av landet. Dessutom är utvecklingen inte lika gynnsam för dem med låg utbildning jämfört med de som är högutbildade, exempelvis sett till medellivslängd och självskattad hälsa.

SVT rapporterade · Hur mår du?

Inläggen kunde inte hämtas
Prova att ladda om sidan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer