Kommunalrådet Ilan DeBasso (S) och resten av den styrande koalitionen presenterade under måndagen framtidens äldreomsorg i Jönköpings kommun. Foto: SVT

Så ska äldreomsorgen i Jönköpings kommun förbättras

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget om kyld mat till de äldre i Jönköpings kommun har dragits tillbaka igen. Det berättade den styrande koalitionen när de presenterade framtidens äldreomsorg i kommunen på en pressträff under måndagen.

Sedan en tid tillbaka har det förts diskussioner om hur maten till de äldre inom kommunen ska serveras – varm eller kall. Först lade kommunen fram ett förslag om att servera kyld mat till äldre. Efter kritik från både allmänhet och opposition drogs förslaget tillbaka, men lyftes sedan upp bordet igen, kritiken lät inte vänta på sig.

Men nu verkar det som om den styrande koalitionen åter lagt ned förslaget. Det förklarade de på en presskonferens under måndagen.

– Allt bottnar i arbetsmiljöfrågan, vi måste utföra ett förbättringsarbete för att arbetsmiljön för personalen ska bli bättre, säger kommunalrådet Ilan DeBasso (S).

Eftersom 800 personer ska ha mat utkört tar det mycket tid och resurser och därför behöver personalens arbetsuppgifter minska, menar DeBasso.

Få mer tid med de äldre

Huvudsakligen vill de öka omsorgsinsatserna genom att bland annat ha mer digital service och inköp. Något som redan testats med ett pilotprojekt i Bankeryd och på Vättersnäs.

– Det handlar om att beställa maten och sedan hämta den, säger han och menar att den tiden då maten skulle handlas kan användas till något annat.

Även inhandling av mediciner ska göras digitalt och sedan levereras direkt till brevlådan.

Kommunen vill också utveckla trygghetstekniken genom att kunna få data från trygghetslarmet för att kunna se om den äldre exempelvis  lämnar hemmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.