Foto: SVT

Så ska Högskolan i Jönköping försvåra fusk

Publicerad

Högskolan i Jönköping vill undanröja möjligheten för studenter att förbereda sina egna datorer med fusk. Därför har de nu har installerat flera hundra datorer i tentamenssalarna.

Sedan terminsstart hösten 2019 skriver studenterna vid högskolan sina digitala tentor på skolans fasta datorer. Anledningen är att man i större utsträckning vill förhindra fusk.

En annan anledning är att det ofta har uppstått tekniska problem med studenternas egna datorer som tidigare fick användas vid tentamenstillfällen, något som blev ett störande moment för en del studenter.

– Arbetet mot fusk är pågående, det finns studenter som kan fuska på finurliga sätt med lappar exempelvis, vi har inte kunnat påvisat något digitalt fusk ännu. Men vi vill kunna garantera hundra procent säkerhet och det kan vi göra med den säkerhetsprogramvara vi har nu, säger systemförvaltaren, Morgan Holm, vid högskolan i Jönköping.

”Måste ha hållbar kvalitet”

Studenterna har ingen möjlighet att nå andra webbsidor och program än de som ingår i tentamen. Och för att studenterna inte ska kunna läsa på varandras skärmar finns ett filter som gör det omöjligt att kunna snegla på någon annans skärm.

Vad säger du till de studenter som kanske inte känner att ni litar på dem?

– Det är ju en högre utbildning, vi är skyldiga att ha en säkerhet mot fusk. Vår personal kunde inte hantera alla studenters olika datorer, säger Morgan Holm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer