Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Liberalerna i Jönköpings län hur politikerförtroende ska räddas. Foto: SVT

Så ska Liberalerna rädda förtroendet

Uppdaterad
Publicerad

Efter turbulensen kring den liberala riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl från Jönköpings län vill nu partiet återskapa förtroendet bland väljarna. På tisdagen presenterade länsförbundet en åtgärdslista på en presskonferens.

Uppgifterna om att Emma Carlsson Löfdahl hyrde en bostadsrätt av sin egen man, och kunde få maxersättning från riksdagen har skakat om Liberalerna. Under helgen uppmanade partiet henne att lämna sin riksdagsplats, men under måndagen meddelade Emma Carlsson Löfdahl att hon istället lämnar partiet, och behåller sin riksdagsplats i väntan på åklagarens utredning.

– Vi vill återskapa det förtroende som skadats, en förtroendeskada som drabbat hela politiken, säger Jimmy Ekström, vice ordförande i länsförbundet.

Lista med åtgärder

Liberalerna i Jönköpings län har nu tagit fram en lista med förslag på åtgärder – både interna och externa. Bland annat handlar det om att skapa en etikkommitté, liknande det som finns på riksplanet.

– Den ska granska ur ett kritiskt perspektiv för att se var svagheterna finns, sa Jimmy Ekström på presskonferensen.

Partiet kommer även att öka utbildningsinsatserna av förtroendevalda, men också  ta fram ett kontrakt som tydligare lyfter fram förtroendeaspekten för den som kandiderar.

Inför EU-valet

Åtgärdena ska sjösättas så snart som möjligt, inte minst med tanke på den stundande valrörelsen inför valet till EU-parlamentet.

– Vi står inför valrörelse, det skulle man kunna se som ett hot, vi ser det som en möjlighet, säger Jimmy Ekström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

L-ledamotens hyresersättning

Mer i ämnet