Östersunds målvakt Aly Keita överfölls och slogs ned av en åskådare som sprang in på planen under måndagens allsvenska fotbollsmatch mellan Jönköping Södra IF och Östersunds FK på Stadsparksvallen. Foto: TT

Såg 17-åringen titta på klockan före attacken

Publicerad

Lindas son var bjuden på fotbollskalas och hela laget med föräldrar satte sig på familjeläktaren. Bredvid dem satt en 17-åring, ända tills han i 88:e minuten reste sig och sprang mot Östersunds målvakt och attackerade honom.

Det som skulle vara en trevlig kväll för pojklaget fick ett tvärt slut. Lindas två söner, 8 och 11 år gamla, som var med vid matchen har knappt sovit efter händelsen.

– Jag hade barn som inte ville sova i natt, säger Linda till SVT Nyheter Jönköping.

Hon vill inte att vi skriver hennes efternamn med tanke på de misstankar som finns i samband med händelsen. Bland annat utreder Svenska spel om det finns misstänkta mönster i hur det bettats på matchen.

Kollade på klockan

Linda beskriver att mannen under hela matchen satt still och inte gjorde något väsen av sig.

– Han var inte stökig eller tjafsig.

Han satt bredvid dem på familjeläktaren och rökte, men i slutet av matchen såg Lindas ene son något ovanligt.

– Min son sa att han vände sig upp, tittade på klockan och reste sig upp och sprang. Det gick så fort att man knappt hann reagera.

Föräldrarna började skrika för att påkalla ordningsvakternas uppmärksamhet. 17-åringen attackerade målvakten innan ordningsvakterna hann komma in på planen och gripa honom.

Kvar på läktaren stod 17-åringens svarta sportbag.

Lindas son ropade att mannen lämnat sin väska och efter ett tag kom någon och hämtade den.

– Det var först efteråt vi fick höra att de sa att det varit ett bombhot, säger Linda.

Barnen rädda

Hon fick bråttom att ta sig därifrån med barnen som blivit chockade av upplevelsen. Hon vet därför inte vad som hände därefter, men berättar att hon uppfattade det som att 17-åringen var där ensam.

Lindas 8-årige son säger nu att han aldrig mer vill gå på fotboll och 11-åringen som ska spela cup i helgen är också rädd.

– Han säger: ”Tänk om de kommer in på vår match”. Man hoppas det inte tar bort glädjen från fotbollen.

Fakta: Fotbollens regler för avbruten match

Visa

+ Enligt Svenska fotbollförbundets tävlingsbestämmelser ska den icke felande föreningen tillerkännas segern med målskillnaden 3–0 om det andra lagets supportrar uppträtt på ett sådant sätt att matchen måste avbrytas.

+ Om båda lagen anses vara ansvariga för att match avbrutits, utdelas inte poäng och båda lagen tilldelas 0–3 i målskillnad.

+ Om det finns särskilda skäl kan matchen återupptas där den avbröts.

+ Om det finns synnerliga skäl får disciplinnämnden besluta att det vid matchavbrottet uppnådda målresultatet ska gälla som slutresultat eller att matchen ska spelas om i sin helhet.

+ Om någon av föreningarna brustit i sitt arbete med ordning och säkerhet kan disciplinnämnden även döma ut annan påföljd för detta, till exempel böter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Överfallet på Stadsparksvallen

Mer i ämnet