Foto: Jönköpings läns museum

Efter svärdfyndet: Nu belönas Saga

Uppdaterad
Publicerad

Saga Vanecek som hittade det nu välkända svärdet i sjön Vidöstern, ska nu belönas. Svärdet har fått både nationell och internationell uppmärksamhet och har bedömts av experter att vara från tidig järnålder.

Nu vill även Riksantikvarieämbetet uppmärksamma Sagas fynd med en hittelön på 15 000 kronor för hennes bidrag till svensk kulturhistoria.

– Eftersom Saga hittade föremålet när hon badade och hon inte hittade det vid en fornlämning så blir det hon som äger föremålet, säger Catharina Sojde som är chefsjurist på Riksantikvarieämbetet.

Saga och hennes familj lämnade svärdet till Länsmuseet i Jönköping som tillsammans med länsstyrelsen har gjort fler undersökningar i vattnet där hon hittade svärdet. Nu har svärdet daterats och värderats och staten har beslutat att lösa in fyndet.

– Om man hittat något som dateras till före 1850-talet, saknar ägare och är gjort av människor så räknas det som ett fornfynd. Eftersom det här är ett löst objekt så har staten rätten att lösa in fyndet, berättar Anna Kristensson, arkeolog på länsstyrelsen i Jönköping.

Svärdet kommer att ligga kvar i Göteborg för konservering i ett år och sedan ska Riksantikvarieämbetet besluta om vilket museum som kommer få ställa ut föremålet.

– Mest sannolikt hamnar det på Länsmuseet i Jönköping, säger Kristensson.

I klippet nedan berättar Saga Vanecek om fyndet hon gjorde i somras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.