Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sävsjö kommun kommer nu återingen införa musikundervisning på skoltid efter att Habo kommun fått godkänt av Skolinspektionen. Hör barn- och utbildningsnämndens ordförande Fredrik Håkansson och musikledaren Erika Ingwall i klippet ovan. Foto: SVT

Sävsjö kommun jublar över beslutet om musikundervisning

Uppdaterad
Publicerad

Sävsjö kommun är en av de som nu återigen kommer införa musikundervisning på lektionstid. Detta efter att Skolinspektionen tidigare i veckan godkänt Habos modell där ansökan om ledighet för att delta i kulturskolan jämställs med annan ledighet.

– Jag tror att det är den breda opinionen som gjort skillnad och vi är väldigt glada för att Skolinspektionen har lyssnat på oss, säger Fredrik Håkansson (KD), barn- och utbildningsnämndens ordförande i Sävsjö.

Efter att Skolinspektionen förra året förelagt Sävsjö kommun att följa skollagen fick elever inte längre lämna lektioner för att ha musikundervisning. Samtidigt började kampen om att få till en lagändring. Enligt Fredrik Håkansson har den kampen nu gjort nytta.

– Det vi lyfte fram i vår skrivelse är att vi tycker att det ska vara skolan själv som avgör om en elev får vara ledig och där känner vi att Skolinspektionen nu lyssnat.

Ställde snabbt om

Situationen med musikundervisning utanför skoltid hade på sikt blivit ohållbar menar Fredrik Håkansson, bland annat eftersom lärarna tvingats jobba delade turer. Ingen personal i Sävsjö har under den här perioden slutat men däremot har de tappat enstaka elever som bor utanför tätorten.

Kommunens musikledare är tacksam för att politikerna under det här året ställt sig bakom och kämpat för en musikskola på skoltid.

-  Vi var chockade igår. Vi trodde inte att det fanns en väg igenom Skolinspektions beslut, säger Erika Ingwall musikledare och musiklärare vid Sävsjö musikskola.

Hör mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.