Åsa Kasimir är docent i naturgeografi vid Göteborgs universitet och i klippet kan du se hur det går till när hon mäter hur mycket växthusgaser som kommer upp ur myrmarken. Foto: Ellinor Eke-Göransson/SVT

Forskaren: ”Mossar avger lika mycket gaser som personbilar”

Uppdaterad
Publicerad

Forskare från Göteborgs universitet har samlats på Anderstorps Store Mosse i Gislaveds kommun för att mäta växthusgasbalansen på de nya mätstationer som satts upp.

– Vi vill kunna tala om hur man ska använda marken på bästa sätt, säger Åsa Kasimir som är docent i naturgeografi.

SVT Nyheter Jönköping var på plats när mätstationerna lästes av för allra första gången. Forskarna kommer att återvända under flera år för att mäta hur mycket koldioxid, metan och lustgas som kommer upp ur marken.

– Just nu är det ganska låg aktivitet för det är kallt och blött i marken. Vi kan förvänta oss mycket mer sen när det är lite varmare, säger Åsa Kasimir som fyller i värdena från marken i en ipad.

Forskning för framtiden

Värdena som ska samlas in de närmsta åren kommer framförallt att användas till att göra modellberäkningarna bättre.

– Det har forskats länge om myrmarker men vi behöver veta ännu mer, säger Åsa Kasimir

Enligt en studie från Göteborgs universitet är dikade våtmarker en nästan lika stor klimatbov som bilen.

– Vi har i Sverige dränerad mark som avger lika mycket som personbilarna gör – 10 miljoner ton koldioxid per år. Det är jättemycket, så vi måste ge svar på vad man ska göra med marken för att minska klimatpåverkan.

Se mer om hur mätningarna utförs i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.