Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se hur butikens räknesystem av kunder fungerar i praktiken i klippet ovan. Foto: Simon Fredling Jack, SVT.

Nya idéer när butikerna ska klara pandemilagen

Publicerad

Den nya pandemilagen innebär bland annat att affärer måste ha en gräns för hur många som får vistas i lokalerna och hålla räkningen. En av matbutikerna i Aneby kommun har kommit på ett system för att kunna följa lagen.

I Coops butik i Aneby får max 29 kunder vistas. För att hålla räkningen finns totalt 29 kundvagnar och kundkorgar och de som går in i butiken måste ta en korg eller vagn.

– Det här var ju jättebra, säger en kund till butiksbiträdet Alexandra Westrin.

”De flesta förstår”

Men en del kunder ifrågasatte också personalen när de uppmanade några av dem att följa butikens nya restriktioner, som gäller efter att pandemilagen trädde i kraft. Att behöva konfrontera kunder hör inte till vanligheten i yrket som butiksbiträde.

– Det blir ju en form av konfrontation jag får ta med kunden ifall de inte följer våra regler, men de flesta förstår ju och lyssnar också, säger Alexandra Westrin, butiksbiträde på Coop Aneby.

Se hur butikens räknesystem fungerar i praktiken i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer