Mats Bojestig berättar att det varit ett speciellt halvår, där arbetet har skiljt sig mycket mot tidigare. Foto: SVT

Sex månader sedan första coronafallet i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det har idag gått sex månader sedan vi fick det första bekräftade fallet av covid-19 i Sverige. Det var en kvinna i 20-års åldern som kommit tillbaka till Jönköping efter en resa till Wuhanområdet i Kina, där utbrottet startade.

Det har varit ett halvår med hårt arbete och många och snabba omställningar som gjorts inom vården.

Mats Bojestig, som arbetar som hälso- och sjukvårdsdirektör i region Jönköpings län minns att det inte var många som efter första fallet kunde ana vilka konsekvenser coronaviruset skulle komma att få i Sverige och i vårt län. 

Corona Jönköping

– Den här uppskalningen har vi inte haft sedan spanska sjukan. Det var väldigt mycket som behövde ändras och vi lade om vården väldigt intensivt, berättar han.

En andra våg

Idag anser han att läget är bra. Idag vårdas bara en patient inom intensivvården i Region Jönköpings län. Det kan jämföras med de tjugo som man varit uppe i tidigare.

En viss oro finns för en andra våg, men Mats Bojestig ser ändå positivt på framtiden.

– Vi har lärt oss att man ska ta framtiden som den kommer och hela tiden vara förberedda. Vi tar oss igenom detta tillsammans och jag tror att vi klarar detta absolut, säger Mats Bojestig.

Hör Mats Boejstig berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet