Granbarkborren gräver gångar under barken. Angreppen i år är de värsta någonsin, enligt Tommy Friman, skogsansvarig Nässjö kommun. Foto: Kristin Renulf / SVT

Skogsavverkning för att försöka stoppa granbarkborren

Publicerad

Höglandet i Jönköpings län är en av de platser i landet som drabbats hårdast av granbarkborrens framfart. Nu håller Nässjö kommun på att avverka skog för att försöka få stopp på angreppen.

Kommunen äger drygt 1 400 hektar skog och granbarkborrens angrepp här, är i år rekordstora. På flera olika platser tar man nu bort döende träd för att försöka stoppa skadedjuret. Det handlar om runt 50 år gamla granar som egentligen skulle fått stå i cirka 30 år till.

– Det är tråkigt men det är ju naturens gång på något vis, säger Tommy Friman, skogsansvarig Nässjö kommun.

Vad innebär det här för er?

– Det innebär en ekonomisk förlust eftersom vi får ut mindre pengar för varje träd. Men det innebär också mycket arbete eftersom vi får flytta runt på olika platser och ta några träd här och några där. Och vi tvingas avverka områden som vi inte hade tänkt att avverka.

Tio gånger fler

Många av platserna där det står skadade träd ligger dessutom intill friluftsområden, som påverkas av avverkningen.

– Det är ju allmänhetens strövområden som kommer att se annorlunda ut ett tag nu.

Hela Höglandet är i år hårt drabbat av granbarkborren. Nyligen hittade Skogstyrelsen här tio gånger fler svärmande granbarkborrar än på de flesta andra håll i landet.

Och en anledning till att skadedjuren är så många är den torra sommaren förra året som gjorde att granbarkborren trivdes extra bra i de törstande träden och svärmade som aldrig förr.

Foto: Kristin Renulf / SVT

Väntade angrepp

Enligt Tommy Friman var de stora angreppen väntade.

– Ja, vi såg tidigt att det skulle bli så här eftersom det var en hel del angrepp redan förra året. Vi började planera i god tid och jag tycker vi har satt igång arbetet med inventering och avverkning bra.

Men går det att stoppa granbarkborren?

– Det går nog genom att göra de här avverkningarna och få ut de skadade träden. Men personligen tror jag inte att vi kommer att lyckas fullt ut det här året, utan detta är något vi kommer att få arbeta med framöver också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.