Skyddsjakten på varg återupptas. Foto: SVT/TT

Skyddsjakten på varg återupptas

Uppdaterad
Publicerad

Skyddsjakten på varg återupptas igen efter ett beslut i förvaltningsrätten i Luleå.

I förra veckan fattade länsstyrelsen i Jönköping beslut om skyddsjakt på varg sedan en varg dödat fem lamm på en gård norr om Hestra i Gislaveds kommun. Det beslutet överklagades av Svenska rovdjursföreningen och förvaltningsrätten i Luleå fattade den 13 oktober beslut om att jakten skulle upphöra, inhiberas, i väntan på att mer information hämtats in.

Vargtik från Gävleborg

Under fredagen fattade förvaltningsrätten i Luleå beslut om att upphäva sitt inhiberingsbeslut. Beslutet innebär att länsstyrelsens skyddsjaktsbeslut åter gäller fram till och med den 26 oktober. Men om det blir nya angrepp på tamdjur efter detta datum kan länsstyrelsen fatta nytt beslut om skyddsjakt.

Analys av salivprover tagna vid besiktningen den 8 oktober norr om Hestra visade att angreppet gjorts av en vargtik som tidigare under sommaren varit i Jönköpings län. Även vargspillning som hittats söder om Hestra den 1 oktober har visat sig tillhöra den aktuella vargen.

Vargtiken har vandrat från reviret Tönsen 1 i Gävleborgs kommun och prover från andra angrepp visar att hon även har varit i Skåne län.

Senaste veckan har inga nya iakttagelser gjorts av varg i området, däremot har två angrepp skett på andra sidan länsgränsen, i Halland, berättar Jens Mattsson kommunikatör på Länsstyrelsen Jönköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.