Från och med måndag kan Jönköpingsresenärarna välja att åka till Bromma eller Arlanda. Foto: SVT

Släckningsmedel kan ha förorenat marken och vattnet vid flygplatsen

Publicerad

På uppdrag av regeringen ska Trafikverket undersöka hur mark och vatten vid Jönköping Airport kan ha förorenats till följd av brandövningar vid flygplatsen.

Vid flygplatsens brandövningar användes tidigare skumbildande släckningsmedel som innehöll högfluorerade ämnen, däribland PFOS. Ämnet PFOS är numera förbjudet och har inte använts vid flygplatsen sedan 2009.

Till följd av den tidigare användningen har mark och vatten i och vid brandövningsplatsen förorenats. I ett tidigt undersökningssteg har vattenprover från Västersjön tagits och analyserats, skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.

– Den sammantagna bedömningen visar så här långt att det inte finns någon risk för människor eller djur att äta fisken, dricka vattnet eller bada i sjön. Vi tar dock situationen med eventuella föroreningar på allvar och kommer att fortsätta utreda omfattningen av föroreningen, säger Niklas Löwegren, som är projektledare på Trafikverket, i pressmeddelandet.

Ska kontakta boende

Trafikverket kommer även att försöka få kontakt med personer som har egen brunn som bor i området.

– Vi hoppas på att kunna ta brunnsvattenprover för att säkerställa att ingen spridning har skett från flygplatsen, säger Niklas Löwegren.

Informationsmöte

Undersökningarna drivs av Trafikverket, i samarbete med Jönköping Airport samt räddningstjänsten och miljö- och hälsoskyddskontoret i Jönköpings kommun. På onsdag hålls även ett informationsmöte.

– På mötet kommer vi berätta vilka resultat som våra undersökningar hittills har gett och vad som sker i nästa steg, säger Niklas Löwegren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jönköping

Mer i ämnet