Fredrik Reinfeldt föreslås som ny SvFF-ordförande Foto: Bildbyrån

Småland står inte bakom Reinfeldt

Publicerad

Valberedningen har gjort sitt val och pekar på den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt som ny fotbollsordförande. Smålandsdistriktet stöttar dock fortsatt Caroline Waldheim.

– Vi står fortfarande kvar vid det, säger distriktsordförande Christer Gustafsson.

Caroline Waldheim är anställd som hållbarhetschef på förbundet och är nominerad som kandidat till ordförandeposten i Svenska fotbollförbundet av distrikten Jämtland/Härjedalen och Småland.

När valberedningen presenterade den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt som sin huvudkandidat stod Waldheim kvar som nominerad och är hon det vid förbundsmötet den 25 mars kommer hon fortsatt ha stöttning av Smålandsdistriktet.

”Fantastiskt bra namn”

– Vi står fortfarande kvar vid det. Vi kommer förorda henne, säger Christer Gustafsson, ordförande i Smålands fotbollförbund, till TT.

– Vi ska ha styrelsemöte efter den 15 februari och bestämma exakt hur vi ska gå vidare, men som jag bedömer det kommer vi att stå fast vid det, fortsätter han.

Vad säger du om valberedningens huvudkandidat Fredrik Reinfeldt?

– Jag har inga särskilda kommentarer till det. Det är ju ett fantastiskt bra namn. Att en före detta statsminister är intresserad av ett sådant uppdrag är ju fint för fotbollen, säger Gustafsson.

Den tidigare Moderatledaren Reinfeldt har inte gett några intervjuer sedan det blev känt att han kandiderar till ordförandeposten efter att ha blivit nominerad av den allsvenska klubben Brommapojkarna.

Däremot har röstberättigade vid förbundsmötet fått vara med på ett 45 minuter långt digitalt möte med Reinfeldt.

Distrikten har flest röster

Fick du klart för dig vad han vill göra inom fotbollen?

– I stora drag fick jag väl det, säger Christer Gustafsson.

Det är landets 24 distrikt och elitklubbarna i de två högsta serierna på dam- respektive herrsidan som är röstberättigade på förbundsmötet. Flest antal röster samlar distrikten – sammanlagt 172 röster. Förutom tre röster per distrikt fördelas 100 tilläggsröster proportionerligt efter hur många klubbar distrikten har. Exempelvis är Stockholms fotbollförbund störst och har 15 extraröster. Skåne har tolv extraröster.

Smålands fotbollförbund har sammanlagt tolv röster vid förbundsmötet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.