Foto: SVT

Snökanon har dragit in över Vätterbygden

Publicerad

Stora trafikproblem till följd av kraftigt snöande. Under fredagsmorgonen drog en så kallad snökanon in över Vätterbyggden, framförallt vid Grännatrakten. SVT:s meteorolog Joel Mellin förklarar väderfenomenet.

– Det har varit kall luft från nordväst som passerat Vättern. Vattnet håller fortfarande en relativt hög temperatur, runt 2- 3 grader. Då avdunstar mycket fukt från sjön och bildar moln som drar in över land i form av snö, säger Joel Mellin och fortsätter:

– Vi hade inte riktigt räknat med så här mycket snö. Och det kommer väldigt lokalt.

Joel Mellin är uppvuxen i Gränna och känner därmed till området väl. E4 vid Brahehus är en plats om ofta har problem med halka till följd av det geografiska läget.

Vinterväder kommande dagar

 Vid tiotiden på fredagsförmiddagen har det kommit cirka 1,5 decimeter i Grännatrakten och vintervädret ser ut att hålla i sig ett tag.

– Det kan komma en del snö av och till i framförallt norra Jönköpings län. Det kan bli någon decimeter till, framförallt vid Vättern.

Hur länge kommer vintervädret att hålla i sig?

– Så länge vi kan se i alla fall. I tio dagar ser det ut att hålla i sig. Om man tycker om skidåkning så har man alltså chansen nu. Vi är ju nu i den del av året som är som kallast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.