Lena Uddemar, socialt ansvarig socionom, som gjort en internutredning av socialtjänstens agerande. Foto: Linda Mathillas/SVT

Socialtjänsten kritiseras i internutredning efter Gicafallet

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten i Jönköpings kommun är inte tillräckligt bra på att fånga upp ungdomar som är i riskzonen för att använda ett våldsamt beteende. Det visar den utredning som kommunen själva gjort efter fallet med den 16-åring som dömdes för att ha misshandlat Gica i Huskvarna.

I en intern utredning, efter fallet med den 16-åring som dömdes för att ha misshandlat Gica, får Socialförvaltningen i Jönköpings kommun nu hård kritik. SVT:s Uppdrag Granskning har gått igenom utredningen som visar att socialtjänsten brister på flera punkter.

Bristerna gäller framförallt socialtjänstens arbetssätt, men också hur man dokumenterar det man gör. Det konstaterar Lena Uddemar, socialt ansvarig socionom, som har utrett hur kommunen har hanterat 16-åringen och hans omgivning. Socialtjänsten får också kritik för att datasystemet inte gör det möjligt att få en bra bild över familjesituationen i ett och samma dokument. Något som kommunen nu ska åtgärda.

Utredaren menar att det finns en risk för att en liknande händelse skulle kunna inträffa i verksamheten igen med andra barn eller ungdomar.

I december dömdes 16-åringen till fem månaders sluten ungdomsvård, för grov misshandel och ofredande mot EU-migranten Gica i Huskvarna.

Reportaget En tiggares död sänds onsdag 16 januari. Du kan se det redan 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet "Gica"

Mer i ämnet