Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stor ansträngning för Sävsjö kommun under flyktingströmmen. Foto: SVT

Stor ansträngning för Sävsjö kommun under flyktingströmmen

Uppdaterad
Publicerad

Sävsjö kommun fick ta emot många flyktingar i förhållande till kommunstorlek under 2015. Nu hoppas kommunen på att de får hjälp av staten med integrationsarbetet.

Drygt 530 människor på flykt hamnade till slut i Sävsjö kommun under flyktingströmmen. En siffra som i förhållande till kommunens storlek var stor i jämförelse med många andra kommuner.

– Det gick bra även om det var en stor ansträngning för oss, säger Stefan Gustafsson (KD) som är kommunstyrelsen ordförande i Sävsjö kommunen.

Svårt att hitta personal

Den största utmaningen under flyktingmottagandet var att hitta personal till olika verksamheter. Bland annat till skolan, människor med språkkunskaper och personal till HVB-hem.

– Det krävdes stora arbetsinsatser och många som fick jobba extra, berättar han.

Önskar stöd från staten

Kommunen lyckades lösa situationen då, men oroar sig nu för framtiden. Tidigare har de fått mycket ekonomiskt stöd, vilket det efter årsskiftet inte kommer att ges mer av.

– Vi jobbar gentemot till exempel staten, att de måste vara med och ta ansvar, säger Stefan Gustafsson och menar att staten hittills inte har gjort det i den utsträngning som de önskat.

Den här frågan är en del av projektet Sverige möts. För att få veta mer kan du antingen svara på frågan eller gå in på Sverige möts hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts: Invandring

Mer i ämnet