Mannen som dog efter en explosion i Värnamo natten mot torsdag har en stark koppling till ett kriminellt nätverk, enligt polisen. Foto: Johan Nilsson/TT

En person död efter explosion i Värnamo

Uppdaterad
Publicerad

Natten till torsdag hördes en hög smäll i Värnamo och polisen uppger att en detonation hade inträffat vid ett garage. En man avled senare på sjukhus efter explosionen. Polisen bekräfta att det handlade om en sprängladdning och att det ska handla om en uppgörelse i en gängkonflikt.

Det var klockan tre som SOS fick in flera telefonsamtal från personer i området runt Lasarettsgatan i Värnamo. Polisen larmades till platsen och påträffade en allvarligt skadad man. Han fördes till sjukhus med svåra skador, men hans liv gick inte att rädda. Han avled senare på sjukhuset. Mannen är i 35-årsåldern och anhöriga ska vara underrättade.

Johan Borg operativ samordnare på polisen i Värnamo säger att det handlar om en konflikt inom ett lokalt kriminellt nätverk. Den nu döde mannen ska ha hanterat sprängladdningen då den exploderade. Den var enligt polisen riktad mot en person boende i området.

Våldsvågen i Värnamo

– Den döde mannen är en av oss en välkänd person som har starka kopplingar till ett kriminellt nätverk här i Värnamo, säger Borg och fortsätter:

– Det är en avskyvärd händelse där tredje man skulle kunna ha kommit till skada. Det vittnar om en hänsynslöshet som är oacceptabel.

Koppling till tidigare konflikt  

Polisen har genomfört husrannsakan på andra adresser i kommunen och tre personer har tagits in till förhör. Även de personerna ska tillhöra ett gängkriminellt nätverk.

Det har tidigare varit gängkonflikter i Värnamo och polisen uppger att nattens händelse har vissa kopplingar till den konflikten. Polisen har under förmiddagen varit på plats vid en bostad med starka kopplingar till det kriminella nätverket Bandidos.

– Nattens  händelse är en isolerad kriminell miljö som är avgränsad till Värnamo, så den har inga kopplingar till liknande händelser i övriga landet.

Ingen misstänkt gripen

Flera personer som bor i närheten av garaget där explosionen inträffade har evakuerats till en uppsamlingslokal. Polisens bombgrupp jobbar kvar på platsen och ett större område är avspärrat.

Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord och allmänfarlig vårdslöshet och håller förhör med personer i området. Ingen person är i nuläget misstänkt eller frihetsberövad, dock har alltså personer tagits in till förhör.

Polisen tog vid lunchtid bort avspärrningarna kring det garage där en sprängladdning detonerade under natten. Skadorna utanför garaget var ganska små. Foto: SVT

Misstänkt föremål i kläderna

I samband med att den nu döde mannen fördes till sjukhus fick polisen vidta säkerhetsåtgärder och spärrade av ett område inne på Värnamo sjukhus då man hittade ett föremål i mannens kläder. Föremålet undersöktes av polisens bombgrupp som konstaterade att det var ofarligt. Det ska ha varit en typ av lampa enligt polisens uppgifter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Värnamo

Mer i ämnet