På gamla E4 mellan Värnamo och Skillingaryd hamnade ett släp upp och ner i diket. Foto: svt

Störningar i trafiken efter nattens snöfall

Uppdaterad
Publicerad

En långtradare med farligt gods körde av vägen på gamla E4 i Klevshult vid 7.30-tiden på onsdagsmorgonen. Ingen person har kommit till skada, men vägen är avstängd i minst ett dygn.

Det är snöigt och moddigt på många av länets vägar. Flera lastbilar har haft problem i det hala väglaget. En lastbil lastad med farligt gods körde vid 07.30-tiden av vägen i Klevshult på gamla E4 mellan Skillingaryd och Värnamo. Enligt polisen är det släpet som vält och ligger upp och ner, dragbilen står på vägen. Ekipaget är lastat med järnklorid och saltsyra, men det ska inte vara något synligt läckage.

– Nej vi har inget läckage, säger Elin Isfall räddningsledaren på plats till SVT. Läget är just nu fryst. Vi kommer att analysera situationen och planen är att vi ska slanga över innehållet i lasten till en annan lastbil. Något som kommer att ta tid.

Vägen är avstängd i båda riktningarna och trafiken leds om. Bärgningsarbetet beräknas ta minst 24 timmar. Företaget som ansvarar för transporten kommer att hantera omlastningen av släpet. Dragbilen bärgades under förmiddagen.

Ingen person ska ha kommit till skada vid olyckan. Orsaken är oklar, men SVT:s reporter på plats rapporterar om mycket halt väglag.

Olycka på riksväg 40

Vid fyratiden i morse var det en olycka med en annan lastbil på riksväg 40 väster om Jönköping. Lastbilen fick problem i det hala väglaget och körde i diket.

– Bilen gick ner i diket och trailern stod kvar på vägen och blockerade hela körfältet i riktning mot Jönköping, säger Christer Sjöstedt, brandmästare vid räddningstjänsten.

Det blev störningar i trafiken, men många bilister valde alternativa vägar. Strax före klockan sex var ekipaget bärgat.

Inställda tåg

I Jönköpings län påverkades tågtrafiken av tilltagande nordliga vindar och viss nederbörd i form av tung, blöt snö under natten mot onsdag.

Inställda sträckor under onsdagsmorgonen: Nässjö–Eksjö, Nässjö–Vaggeryd, Jönköping–Vaggeryd, Nässjö-Vetlanda. Fler sträckor kan komma att stängas med kort varsel. Bussar ersatte de inställda tågavgångarna. Vid tiotiden flöt tågtrafiken som vanligt igen. ”Sträckorna är avsynade och ett trettiotal träd bortrensade efter nattens snöfall och blåst”, uppger Trafikverket i ett pressmeddelande.

Färjor fick ställas in

På grund av det hårda vädret fick färjetrafiken till och från Visingsö under tidig morgon ställas in. Det gällde avgångarna 05.00 från Visingsö, 05.30 från Gränna, 06.00 från Visingsö, 06.30 från Gränna med Ebba Brahe.

Enligt SMHI avtar snöfallet under morgonen och det kan bli en dag med en del solchanser i länet. Temperaturen kommer att ligga runt noll grader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.