Två personer ska ha skadats i samband med ett knivdåd på Råslättsskolan i Jönköping. En ung person, under 15 år har gripits misstänkt för försök till mord. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Stort polispådrag utanför skola – person gripen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen fick strax innan klockan åtta larm om att en person befann sig utanför Råslättsskolan med en kniv. Enligt de första uppgifterna från polisen ska två elever ha skadats, dock inte allvarligt. En pojke under 15 år har omhändertagits misstänkt för mordförsök.

Det var strax innan klockan åtta som det första larmet kom till polisen. Enligt larmet ska en person ha setts utanför grundskolan med en större kniv och två elever ska enligt larmet ha blött.

En stor polisstyrka åkte till Råslättsskolan som är en skola med elever från förskoleklass upp till sjätte klass. Där påträffades två elever som skadats. Hur själva knivattacken gick till är i nuläget oklart.
Ingen av eleverna uppges vara allvarligt skadade, men de fördes med ambulans till sjukhus.

Foto: SVT

Grep ung person

Polisen fick snabbt uppgifter om en misstänkt person och genomförde en husrannsakan i en lägenhet på Råslätt för att söka efter den misstänkte.

– Vi fick vittnesuppgifter som snabbt kunde leda oss till lägenheten, säger Kristoffer Axell chef för områdespolisen i Jönköping. Den misstänkte personen ska ha gripits i närheten av skolan. Enligt de uppgifter jag har så gick gripandet lugnt till.

Polisen uppger att det handlar om en ung person, en pojke under 15 år. Gripandet hävdes då han ålder fastställdes eftersom en så ung person inte kan gripas utan enbart omhändertas. Han fördes till polisstationen där han förhörs av polis. Hans vårdnadshavare samt socialtjänsten är även närvarande.

– Han har berättat väldigt mycket. Det vi kan säga i nuläget är att det är en ensam gärningsman som agerat på egen hand, men det är för tidigt att säga varför, uppger Heléne Thomasson, kammaråklagare, som leder förundersökningen.

Enligt henne har nu socialtjänsten tagit hand om pojken. Han var initialt misstänkt för grov misshandel, men under eftermiddagen ändrades brottsrubriceringen till mordförsök, rapporterar P4 Jönköping.

Även den brottsmisstänkte pojken ska vara elev på skolan.

– Det är så jag har uppfattat det, säger Stefan Carlsson, presskommunikatör på Jönköpings kommun.

I samband med omhändertagandet så ska en kniv ha hittats. Kniven misstänks vara det vapen som använts vid misshandeln.

Polisen kommer att vara på plats vid Råslättsskolan under förmiddagen. Foto: SVT

Läget på skolan lugnt

– Polisen har spärrat av ett  större område vid skolan där en kriminalteknisk undersökning kommer att genomföras. Polisen har ett stort antal poliser på plats vid Råslättsskolan som arbetar med att samla in information från de personer, elever, lärare och andra som har varit på skolan under morgonen, uppger polisens presstalesperson Thomas Agnevik.

Förhördes under dagen

Brottsrubricering ändrades efter förhör med pojken från grov msshandel till försök till mord. Han är nu omhändertagen av sociala myndigheter.

  • Grundskola, från förskoleklass till åk 6
  • Omkring 450 elever
  • Belägen strax söder om Jönköping

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knivdådet på Råslätt

Mer i ämnet
Två personer ska ha skadats i samband med ett knivdåd på Råslättsskolan i Jönköping. En ung person, under 15 år har gripits misstänkt för försök till mord. Foto: SVT
Flera polispatruler är på plats på Råslätt söder om Jönköping. Foto: SVT
Råslättsskolan Foto: Jonatan Nilsson/SVT