Foto: SVT

Stort stöd för ensamkommande i Vetlanda

Publicerad

Stödet för ensamkommande flyktingar har varit stort i Vetlanda. 21 unga killar har när de stått utan bostad fått bo hemma hos 17 familjer i kommunen.

– Jag tror att Vetlandabon är godhjärtad. Vi ställer upp och vill finnas där för vår nästa, säger Daniel Berner, pastor i Pingstkyrkan i Vetlanda.

När Migrationsöverdomstolen i tisdags kom med besked om att den så kallade gymnasielagen kan tillämpas ger det tusentals ungdomar som fått avslag på sin asylansökan en chans till att få ett tillfälligt uppehållstillstånd för att slutföra sina gymnasiestudier.

Nytt hopp om att få stanna

En av dem som hoppas få slutföra sina studier och hoppas på en framtid i Sverige är snart 19-årige Ghulamreza Fakori som studerar på handelsprogrammet. När han i fjol fick avslag på sin asylansökan stod han utan bostad. Något som pingstpastorn på orten Daniel Berner fick reda på. Efter ett kort möte med Ghulam och ett familjeråd med frun och sina fyra barn beslutade de att Ghulam skulle få flytta in.

– Vi visste ju inte om det skulle vara någon veckan eller någon månad. Nu är det snart ett år.

Daniel Berner räknar nu sin inneboende som en självklar del av familjen.

– När någon frågar hur många barn jag har säger jag att jag har fem barn, säger Daniel Berner.

Och det är många familjer i Vetlanda, som gjort precis som familjen Berner. Helt utan ekonomisk ersättning har de öppnat upp sina hem för de ensamkommande som behövt tak över huvudet och stöttning i en oviss tid där de väntat på besked i sin asylprocess.

– Jag tycker att det är helt fantastiskt att så många har ställt upp, säger Daniel Berner.

Församling driver studentboende

Pingstförsamlingen har tack vare stöd från kommunen också öppnat upp ett studentboende för ensamkommande med tio platser i ett gammalt HVB-hem i Vetlanda.

– Kommunen ger oss en liten penningpåse där vi gör ett stort arbete. Det är många ideella krafter, annars hade det inte fungerat.

Ortens pingstpastor tycker att Vetlanda kommun har agerat på ett bra sätt när det gäller de ensamkommande flyktingarna.

– Jag är stolt över Vetlanda kommun, att de har gjort som vår förra statsminister sa: ”Öppna era hjärtan”. Man följde det rådet, säger Daniel Berner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.