I klippet ovan berättar en student att inga typer av kontroller sker för att motverka fusk på högskolan i Jönköping. Foto: SVT

Student om fusket: ”Ingen kontrollerar oss hemifrån”

Publicerad

Många studenter har fått påföljder efter att ha fuskat på högskolan i Jönköping. Coronapandemin anses som en anledning till att fusk blivit vanligare. Nu vittnar studenter om att det är alldeles för lätt att fuska på högskolan.

Högskolan i Jönköping har skickat in rekordmånga anmälningar om fusk till disciplin- och avskiljandenämnden, som agerar som en domstol i fall där studenter misstänks ha fuskat.

Examinationer hemifrån

I dagsläget har 92 studenter fått påföljder i form av varningar eller avstängningar på grund av fusk. Coronapandemin och en förbättring bland personal att anmäla fusk är två anledningar till den stora ökningen av anmälningar, enligt högskolan i Jönköping.

Flera studenter SVT Nyheter Jönköping pratar med säger att inga typer av kontroller sker, vilket gör det lätt för studenter att fuska när de gör examinationer hemifrån.

– Ingen kontrollerar oss hemifrån, säger Lisa Svensson, student.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.