Även den andra polisen skadades vid händelsen, men betydligt lindrigare. Foto: Anna Hållams/TT

Svärdmannen nekar till brott: ”Har inte skadat någon”

Uppdaterad
Publicerad

När rättegången mot den 35-årige man, som åtalats för mordförsök på två polismän den 7 januari, inleddes idag fördes han in i rättssalen i rullstol. Han nekar till brott och säger, via sin advokat Tor Åström, att han inte har skadat någon.

Förhandling inleddes med att rätten fick ta del av det larmsamtal som blev inledningen till ingripandet, som slutade med att en polisman blev livshotande skadad.

En granne ringde 112 och berättade att 35-åringen skrek ”sieg heil” och att han skulle ”döda dem”.

Polis allvarligt skadad under ingripande i Jönköping

– Ibland är det bättre och ibland är det sämre (med 35-åringen, red.s anmärkning). Nu har det varit riktigt sämre, kan man säga, säger grannen i larmsamtalet.

Här kan du läsa hur ingripandet gick till.

Flögs med helikopter till Linköping

De båda poliserna finns i rättssalen. De sitter mittemot 35-åringen och hans advokat

Den polis, som fick livshotande skador, opererades i nästan fyra timmar i Jönköping innan han flyttades till Universitetssjukhuset i Linköping med helikopter.

Tittar ner i bordet

Den 35-årige mannen sitter och tittar ner i bordet den mesta tiden, men tittar upp när åklagaren Emma Harrius visar bilder från hans bostad och den väg som han och polisen rörde sig den dagen.

Han tittar också upp när hon går igenom alla de svärd och knivar som fanns i hans lägenhet och i den ryggsäck han hade med sig.

”Kan döda 13 poliser”

Under förmiddagen redogjorde åklagaren för olika bevis, bland annat sökhistorik i mannens telefon där han under en längre tid sökt på vapen.

I ett tidigare utlåtande från vården, som också lagts fram idag, har han berättat att han känt sig förföljd av polis och andra myndigheter och ska ha sagt att han skulle kunna ta död på 13 poliser.

Under eftermiddagen hördes den polisman som skadades livshotande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polis allvarligt skadad vid insats i Jönköping. Detta har hänt. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis allvarligt skadad under ingripande i Jönköping

Mer i ämnet