Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kenan Sistek från Österängen bryter fastan tillsammans med sina vänner som fastar både under ramadan och innan påsk. Foto: Zahraa Abdul Reda/SVT

SVT är med på Österängen när ungdomarna bryter fastan – ”Väldigt gott”

Publicerad

Under måndagskvällen samlades ungdomar från Österängen i Jönköping för en gemensam ”iftar” – alltså att bryta fastan, tillsammans på Birkagårdens fritidsgård.

I klippet ovan ser du ungdomarna ta första tuggan efter att ha fastat hela dagen.

Både de som fastar under ramadan och innan påsk samlas för att äta olika veganska, vegetariska och libanesiska maträtter under ”iftar”.

– Det här gör vi för bättre integration, vi är öppna för alla ungdomar i hela staden, berättar fritidsledaren på Birkagården på Österängen, Haidar Hussein för SVT Nyheter Jönköping.

Under fastemånaden ramadan bryter man fastan varje kväll vid solnedgången, och slutar äta innan soluppgången.

I år fastar kristna och muslimer samtidigt, vilket inte händer ofta, eftersom att ramadan inträffar vid olika tidpunkter varje år. Syrianer i Sverige började fasta den 18 mars och gör det i 50 dagar. Muslimer började fasta den 11 mars och gör det i totalt 30 dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.