Delad bild. Till vänster: hög med begagnade kläder. Till höger: person intervjuas av SVT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du hur man har hanterat ökningen av textilier som lämnas in på sortergårdarna i Vaggeryds kommun. Foto: Johan Nilsson/TT /SVT

Textilkaoset: Så hanterar Vaggeryd ökade trycket på sortergårdarna

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i länet är överfulla textilcontainrar en växande utmaning, sedan lagändringen som gör det förbjudet att slänga kläder i soptunnan.

– Ibland blir det överfullt, textilier hamnar vid sidan om hållarna och blir blöta och kontaminerade, då skickas de till förbränning, säger Jonathan Rosenqvist som är chef över sophanteringen i Vaggeryds kommun.

Jonathan Rosenqvist är förbundsdirektör för Samverkan Återvinning Miljö, SÅM, som är ett kommunalförbund som gemensamt hanterar sophämtning och sortergårdar i Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo kommuner. Enligt honom finns det en långsiktig lösning som EU har tittat på länge. Lösningen innebär att det kommer att finnas producentansvar för textil.

– Producentansvar kommer att innebära att de som producerar textilier tar mer ansvar för insamling och återvinning med mera. Inom några år kommer det att bli ett bättre och mer utbyggt system för återvinning.

I klippet hör du hur Vaggeryds kommun hanterar den stora mängden textilier som lämnas in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det händer med textilavfallet – efter nya lagen

Mer i ämnet