Busschauffören Thomas har beställt en kjol till arbetsuniformen då shorts inte är tillåtet enligt JLT:s klädregler. Foto: Privat

Thomas jobbar i kjol när det är varmt – shorts är inte tillåtet

Uppdaterad
Publicerad

En manlig busschaufför i Vaggeryd har anmält till Justitieombudsmannen att han tvingas bära kjol på arbetstid under de varma sommarmånaderna, om han vill ha en luftigare klädsel. Detta då länstrafikens avtal inte tillåter att de anställda bär shorts. Nu har han istället beställt en kjol.

– Jag känner mig kränkt och diskriminerad över att det inte finns något annat alternativ till långbyxor, säger Thomas.

Han har arbetat för bussbolaget som kör för Jönköpings Länstrafik i fyra år, men kört buss i 20 år. I klädreglementet som Jönköpings Länstrafik har finns långbyxor, kjol, skjorta och kavaj. Shorts är inte tillåtet.

Prydligt klädda

– Det har förekommit klagomål på detta tidigare. Det är bra att någon tittar över regelverket, säger mannens arbetsgivare Andreas Karlsson, vd på Karlsson Buss i Vaggeryd.

– I avtalet står att de ska vara enhetligt och prydligt klädda. I uniformen ingår inte shorts, säger Christine Leppänen, trafik- och planeringschef på JLT, som också påpekar att i de nya fordonen har förarna större möjligheter att påverka temperaturen.

Beställde kjol

– Sedan plexiglasen kom har det blivit värre. Det är fruktansvärt varmt när man har 20-30 minuters uppehåll och inte kan köra klimatanläggningen, säger Thomas.

Thomas beställde en kjol i början av sommaren och kör nu i den.

– Det är helt okej, så länge han uppfyller kraven på kjolanvändning, säger Christine Leppänen.

– Resenärerna tittar på mig och skrattar åt mig, säger Thomas. Jag kan inte se att det finns någon risk med att som manlig busschaufför arbeta i kortbyxor de varmaste månaderna under sommarhalvåret, när det är helt ok att som kvinnlig chaufför köra i kjol året om. Vad som ligger till grund för detta beslut är för mig helt oförståeligt.

Uniformer

Trafikföretaget bekostar och ansvarar för att förare alltid är enhetligt och prydligt klädda, det

vill säga med uniformering. Trafikföretaget ska också ta fram ett reglemente som reglerar

användandet av uniform med avseende på till exempel sommar- och vinterkollektion.

Uniformen ska bestå av nedanstående plagg i en av de angivna färgerna:

· vit skjorta eller vit topp

· mörkgrå:

o kostym (byxor, kjol, kavaj)

o strumpor

o jacka

· svarta heltäckande skor

· i förekommande fall mörkgrå huvudduk

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.