SVT granskar vardagsbrott. Foto: SVT

Tiotusentals följde livegranskningen av vardagsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Över 550 tips. Så många har hört av sig under veckan som SVT granskat vardagsbrott. Samtidigt har tiotusentals personer följt liverapporteringen.

Genomslaget för SVTs granskning har varit stort. Många har hört av sig till oss, berättat om just vardagsbrotten de blivit utsatta för och hur polisen sedan hanterat utredningen.

En av dem var taxichauffören Jenny Alsin i Värmland. Hon anmälde några kunder för att ha stulit ur hennes plånbok. Polisen lade sedan ner förundersökningen.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

– Då var jag riktigt, riktigt vansinnig för jag har gett dem personnummer, adresser och alltihopa. Och hur de kan lägga ner något så enkelt det förstår jag inte, säger hon till SVT.

En sammanställning visar att det vanligaste brottet tipsarna blivit utsatta för var stöld, men många var även drabbade av exempelvis bedrägerier.

Öppnat nedlagda förundersökningar

Och det finns även exempel där polisen öppnat nedlagda förundersökningar efter SVT:s granskning, som fallet med paret utanför Sundsvall som fått sina bilar vandaliserade 30 gånger.

– Vi vill titta på det här ärendet. Har vi gjort något fel? Har vi brustit i det här? säger Henrik Blusi, förundersökningsledare på polisen, efter att SVT uppmärksammat fallet.

Läs mer: Härifrån kom tipsen – se kartan

Under granskningens gång har vi även tagit upp initiativ som minskat brottsligheten som exempelvis grannsamverkan, men också ställt ansvariga till svars.

”Måste bli bättre”

Mats Löfving, ställföreträdande rikspolischef, svarade på frågor om SVT:s granskning i Aktuellt.

– Vi är inte nöjda med det här. Det måste bli bättre, säger han.

Och även Anders Ygeman (S), inrikesminister, reagerar på berättelserna från brottsutsatta som inkommit till SVT.

– I flera fall som ni visat i er granskning har polisen gjort dåliga prioriteringar och man har valt att inte utreda brott där man skulle kunna haft framgång. Och det är klart det gör folk upprörda, säger han till SVT. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet