Göta hovrätt. Foto: Johan NIlsson / TT

Toverättegång skjuts upp – igen

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången i Göta hovrätt kring mordet på 21-åriga Tove i Vetlanda skjuts upp ännu en gång. Rättegången skulle hållits i slutet av augusti, men kommer nu ske först i oktober. Orsaken är yttrandet från Socialstyrelsens rättsliga råd dröjer.

Eksjö tingsrätt dömde i april två unga kvinnor, 18 och 20 år gamla, till livstids fängelse för mordet på 21-åriga Tove i Vetlanda. Domen har överklagats, och som en del av åklagarens bevisning ska Socialstyrelsens rättsliga råd komma med ett yttrande om den rättsmedicinska utredningen.

Vill klargöra dödsorsak

Syftet är att slå fast den exakta dödsorsaken, eftersom försvaret hävdar att det skulle kunna finnas alternativa förklaringar till vad som ledde till Toves död. 

Det yttrandet kommer först om några veckor, och en av försvararna, Clea Sangborn, har därför bett om att rättegången skjuts upp så att hon hinner gå igenom materialet ordentligt.

Andra förseningen

Hovrätten går nu alltså med på det, och de nya datumen för förhandlingen är 4, 10 och 12 oktober

Hovrättsförhandlingen skulle ursprungligen ha hållits i juni, men sköts upp till augusti. Nu blir det alltså ännu en försening.

20-åringens advokat har sedan tingsrättsförhandlingarnas första dag ifrågasatt rättsläkaren

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du 20-åringens advokat Clea Sangborn ifrågasätta rättsläkarens utlåtande om dödsorsaken. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.