Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Linda Mathillas, SVT, berättar om åtalet mot de tre personer som misstänks för skotten mot två entrévärdar på Harrys i januari. Foto: SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Skotten mot Harrys: ”Väldigt nära att någon hade träffats”

Uppdaterad
Publicerad

Idag väcks åtal mot tre personer som misstänks för skjutningen mot restaurang Harrys i centrala Jönköping tidigare i år. De misstänks för att ha skjutit mot två entrévärdar på restaurangen.

Det var den 24 februari som skottlossning inträffade mot utestället Harrys strax efter stängning. Kort därefter greps flera personer som setts lämna platsen i två bilar.

De tre personer som nu åtalas är samtliga män. Två av dem är i 20-årsåldern och en i 30-årsåldern. Två av männen är från Jönköpings kommun och en från Skövde. De åtalas för försök till mord och framkallande av fara för annan samt grovt vapenbrott.

– Jag anser att de agerat i samförstånd, därför åtalar jag samtliga för försök till mord, säger vice chefsåklagare Pernilla Törsleff till SVT

Åklagaren menar att det finns bevis för att de tre personerna ska ha befunnit sig i två bilar. I höjd med restaurangen bromsade man in och en av de nu åtalade sköt ett skott mot två personer, entrévärdar på Harrys, som befann sig på trottoaren precis utanför restaurangen.

Bråk vid spelbord

Ingen av entrévärdarna skadades men skottet gick genom entrédörren och flera personer, anställda och gäster, kunde enligt åtalet ha träffats av skottet.

– Vår bedömning är att det är väldigt nära ett en av de här personerna skulle kunna ha träffats av skottet, säger vice chefsåklagare Pernilla Törsleff.

De åtalade männen befinner sig innan brottet utanför Sliver, som tillhör Harrys, och syns här på övervakningskameror. Foto: Polisens förundersökning

En motivbild som åklagaren målat upp är ett bråk inne i restaurangen vid ett av spelborden tidigare under kvällen. Bråket resulterade i att flera personer förvisades från platsen av restaurangens entrévärdar. I samband med att de som bråkat fick lämna restaurangen ska en av de nu åtalade ha hotat en av entrévärdarna och sagt: ”Du kommer få städa här ikväll, både ute och inne”

Eftersom polisen fanns på platsen då skottet avlossades kunde man snabbt förmedla registreringsnumret på bilarna till sina kollegor som sedan stoppade bilarna och grep de misstänkta.

Männen förnekar brott.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skottlossning mot restaurang i Jönköping Foto: Fredrik Weibull/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skottlossning mot restaurang i Jönköping

Mer i ämnet