Foto: Fredrik Weibull/SVT

Yrkar på långt fängelsestraff efter Harrysskotten

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot de tre personer som åtalats misstänkt för skotten mot Harrys restaurang i centrala Jönköping i februari, avslutades på torsdagseftermiddagen. Åklagaren yrkade på att långt fängelsestraff för de åtalade medan männens advokat anser att de ska frias.

De tre åtalade är samtliga män, en 22-åring och en 29-åring hemmahörande i Huskvarna och en 20-åring som har Skövde som hemadress. De har stått åtalade för försök till mord och framkallande av fara för annan samt grovt vapenbrott då de misstänks för att ha  åkt förbi restaurangen och från en bil skjutit mot två entrévärdar på restaurangen.

Då den sju dagar långa rättegången inleddes förra veckan erkände en av de åtalade att han hade hämtat en pistol och avlossat skott utan att de andra två vetat om det. Men han menade att han var övertygad om att lokalen var tom och att han gjort sig skyldig till skadegörelse.

Skottlossning mot restaurang i Jönköping

Yrkar på fängelsestraff

Förutom övervakningsfilm från stället har åklagarna lagt fram en omfattande bevisning, inte minst i form av inspelade telefonsamtal, då en av de åtalade hade en inspelningsfunktion i sin telefon och samtalen från natten fanns sparade.

Åklagaren yrkar på att huvudgärningsmannen, den man som erkänt, bör dömas till fängelse i åtta år medan straffet för de övriga bör bli något lägre. De misstänktas advokaten anser att åtalet ska ogillas och att de frias från anklagelserna om försök till mord.

Tingsrätten kommer under fredagen besluta om de misstänkta ska stanna kvar i häktet fram tills dom faller den 16 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossning mot restaurang i Jönköping

Mer i ämnet