Foto: SVT

Två anställda på Spira anmäler kränkningar

Uppdaterad
Publicerad

Region Jönköpings län har under våren mottagit tolv anmälningar gällande kränkningar på Smålands musik och teater. Det är två anställda som anmält två andra personer som arbetar där.

Enligt Kristina Athlei, som är regional utvecklingsdirektör, ska de anmälda kränkningarna ha inträffat under senvåren. Totalt handlar det om tolv anmälningar och fem bedöms som mycket allvarliga.

Nu väntar ansvariga på Region Jönköping på en utredning som gjorts av en utomstående konsult, en rapporten som väntas vara klar i nästa vecka.

Vad handlar det om för kränkningar?

– Det vill jag inte gå in på innan jag satt mig in i rapporten.

Är det kränkningar av sexuell art?

– Nej, det ska det inte vara.

Kristina Athlei förtydligar sedan att det ska handla om verbala kränkningar.

– Vi ser allvarligt på detta och kommer nu att stödja våra medarbetare och säkra upp arbetsmiljön så att de spelregler som satts upp i verksamheten följs, säger hon.

Kommer diskutera åtgärder

Nu kommer ansvariga på Region Jönköping att analysera rapporten för att bedöma vilka åtgärder som ska vidtas, skriver de i ett pressmeddelande.

Kan det bli tal om uppsägningar av de personer som ska ha utsatt kollegorna för kränkningar?

– Jag har i nuläget ingen uppfattning om vilka åtgärder vi kan hamna i, vi får ha en dialog med de som blivit utsatta och de som enligt anmälan ska ha utsatt dem och deras fackliga organisationer. Sedan får vi också se hur vi kan agera rent juridiskt.

Har det varit aktuellt med polisanmälan?

– Det har jag ingen uppfattning om i nuläget, måste läsa rapporten och efter det får vi ta ställning till vad som måste göras rent juridiskt.

Musiker avskedades

Tidigare blev en musiker uppsagd från Spira efter att ha anklagats för att ha knuffat en chef.

Vad tänker du om att det återigen verkar vara problem med arbetsmiljön inom Smålands musik och teater?

– Det är tråkigt att sådant här präglar mediebilden av vår verksamhet, när vi gör så mycket verksamhet som är så fantastiskt bra, säger Kristina Athlei.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.