På fredag är elever och lärare åter välkomna till Hubbarpsskolan i Tranås. Skyddsstoppet har hävts. Foto: Jan G Franzén

Undervisningen återupptas på Hubbarpsskolan

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen skickades alla elever hem sedan ett skyddsstopp införts på Hubbarpskolan i Tranås. Under torsdagen har arbetsmiljöverket varit på plats och inspekterat lokalerna och nu har stoppet hävts och elever och lärare kan under fredagen återvända till skolan.

Anledningen till skyddsstoppet var kraftig lukt och rök efter ett renoveringsarbete av taket på skolan. Huvudskyddsombuden hos Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund tog då ett gemensamt beslut att införa skyddsstopp och all personal samt alla elever skickades hem.

Under onsdagen gjorde facken en inspektion av lokalerna tillsammans med kommunen och ärendet lämnades därefter över till Arbetsmiljöverket.

– Som vi ser det kan man inte renovera samtidigt som det rör sig människor i byggnaden. Antingen får arbetet göras under lov eller så får man stänga skolan och bedriva undervisningen någon annanstans, sade Petra Fältskog som är ordförande i lärarförbundet i Tranås. till SVT.

Arbetsmiljöverket gav grönt ljus

Renoveringsarbetet fortsätter men en saneringsfirma har varit på plats på skolan och då arbetsmiljöverket under torsdagen besiktigade lokalerna så hävdes stoppet och lokalerna kan återigen användas för undervisning.

– Vi tar inte över stoppet och sätter ett förbud mot användning av lokalen, utan vi häver stoppet och de kan använda lokalen för undervisning säger Magnus Henriksson på Arbetsmiljöverket till Tranås tidning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.