Foto: Isabell Höjman/TT arkivbild

V krävde svar om ambulanslarmen

Uppdaterad
Publicerad

På regionfullmäktige på tisdagen ställde Vänsterpartiet frågor till den politiska ledningen om den tuffa situationen för personalen på ambulansverksamheten i regionen.

SVT Jönköping har tidigare rapporterat om att personal inom ambulansverksamheten upplever en dålig arbetsmiljö med långa pass utan mat och vila. Dessutom har vi publicerat utskick från ambulansledningen i Jönköping som vittnar om en tystnadskultur.

Mot bakgrund till det ställde Vänsterpartiet frågor till regionledningen på tisdagens regionfullmäktige; vad den politiska ledningen avser att göra för att verksamheten ska nå sina mål och för att förbättra arbetssituationen för ambulanspersonalen.

Ambulansverksamheten i Jönköpings län

– Vi har ambulanspersonal som gör en enastående insats dag som natt och arbetar enorma mängder övertid. Långsiktigt menar vi på att den sociala hållbarheten inom ambulansen äventyras och då även patientsäkerheten, säger Mikael Ekvall (V) i talarstolen.

Bemanningsproblem

Mikael Ekvall säger att en stor del av problematiken kan härledas till bemanningsproblem och han vill därför att grundbemanningen ökar.

– Som det ser ut just nu så är vi väldigt oroliga för att sjukskrivningar kan komma att öka vilket ger ställda ambulanser, övertidstimmar i tusentals och mål som inte nås.

Rachel de Basso svarar

Rachel de Basso (S) som är ordförande i nämnden för folkhälsa och sjukvård i regionen svarade på Mikael Ekvalls tal. Hon säger att sedan budgetförstärkningen 2019 med 17 nya medarbetare och två nya dagambulanser så har inte alla ambulanser varit i full gång på grund av pandemin.

– Det är först under 2022 som vi kommer att kunna dra slutsatser av resurstillskottet. Ambitionen är att vi ska nå måluppfyllelsen, annars är vi som koalition beredda att agera i frågan. Från och med denna månad finns inga vakanser inom ambulansen och fler pool-anställda jämfört med tidigare.

Upplevd tystnadskultur

Mikael Ekvall tog upp den upplevda tystnadskulturen, något som Rachel de Basso tog starkt avstånd från och kritiserade under dagens regionfullmäktige.

Ledningen för ambulansverksamheten har gett en första rapport till presidiet. Och Rachel de Basso öppnar för att ledarskapet lokalt kan avgöra om dygnspass på helgerna ska fortsätta eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ambulansverksamheten i Jönköpings län

Mer i ämnet