Elna Svenle om utställningen Wasteland. Foto: Anna Schori/Rasmus Hjortshøj

Framtidens byggteknik ställs ut i Värnamo

Publicerad

Framtidens byggindustri är temat när Museet Vandalorum i Värnamo slår upp portarna för sommarens stora utställning ”Wasteland”. Målet är att visa besökarna hur återvunnet material kan ta sig in i arkitektur och byggande i framtiden.

Befolkningen i världen ökar vilket innebär att man måste bygga fler bostäder. Anders Lendager som är arkitekt för projektet ”Wasteland” ser inte avfall som en restprodukt utan en av våra viktigaste outnyttjade resurser och därför något vi måste satsa på i framtiden.

Utställningen visar upp olika byggnader framställda av gammalt byggmaterial och restprodukter.

– Jag tror verkligen att framtiden kommer att se ut så här. Vi kommer att bli runt 9,5 miljarder människor och vi har inte resurser till det. Därför har vi velat satsa på avfallet, det är hållbart ekonomiskt och miljömässigt, säger arkitekten Anders Lendager.

Nya tankesätt

Utställningens syfte är inte bara att visa hur byggindustrin ska ändra sitt tankesätt, utan hur man som privatperson kan tänka nytt.

– Vi vill visa denna utställning för att den verkligen visar hur man kan bygga i framtiden och hur vi troligen måste ställa om vår byggbransch. Men också hur vi kan tänka som privatpersoner i våra hem, säger Elna Svenle museichef.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Värnamo

Mer i ämnet