Poliser upplever att de oftare utsätts för hot och våld nu, än får två år sedan. Foto: Fredrik Sandberg, TT

Vanligare med hot och våld mot poliser

Uppdaterad
Publicerad

I maj förra året attackerades en polispatrull i Gislaved av ungdomar som kastade sten mot dem. Och de är inte ensamma. Sju av tio poliser upplever att utsattheten för hot och våld har ökat de senaste två åren.

Knappt var tredje polis har under senaste året fått stenar eller flaskor kastade mot sig. Det visar en Novusundersökning bland Polisförbundets medlemmar. Var femte polis har beskjutits med fyrverkerier.

– Det är en helt oacceptabel utveckling att attackera poliser med sten. Det är uppenbart att man gör det i syfte att skada, säger Christian Bjerne som är styrelseledamot i Polisförbundet region öst

”Poliser får räkna med ett visst mått av våld”

Han har själv jobbat som yttre befäl i tio år och har fått pyroteknik mot sig. Oftast under fotbollsturneringar. Christian Bjerne, som också är huvudskyddsombud, tycker att polisen får förståelse för utsattheten från människor i samhället i stort, men att det finns en godtycklighet i den svenska rättsapparaten när det gäller skadestånd till polismän som blir utsatta för våld och kränkningar i tjänsten.

– Jag vill se en enhetlighet i de svenska domstolarna kring sådana här frågor. Straffskalan är ganska omfattande, men man väljer att lägga sig i den lägre delen. Och skadeståndet till polismannen blir bortplockat med motiveringen att poliser ska räkna med ett visst typ av våld, säger Christian Bjerne.

”Räcker inte med fler poliser”

Polisförbundet vill också förbättra säkerheten genom att anställa fler poliser. Men som SVT tidigare berättat är det många som flyr yrket pga dåliga arbetsvillkor och låga löner. Från arbetsgivarsidan håller man med om att det är ett stort samhällsproblem att poliser blir attackerade, men tror inte att polisen som ensam aktör kan förbättra situationen.

– Vi inom polisen arbetar aktivt med att komma tillrätta med detta. Men även om vi skulle fylla på med fler poliser räcker inte det. Flera samhällsaktörer som socialtjänst, skola och kommun måste också vara med, säger Fredrik Lindfors som är lokalpolisområdeschef Södra Vätterbygden.

Både han och Christian Bjerne menar också att vår region är någorlunda förskonad mot medvetna attacker mot poliser i yttre tjänst, och tror att de som arbetar i storstadsregionerna är ännu mer utsatta.

Novus Opinion har genomfört 2061 webbintervjuer bland Polisförbundets medlemmar i yrkesverksam ålder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.