Vänsterpartiet föreslår stopp av hyrläkare

Publicerad

Vänsterpartiet vill se ett hyrläkarstopp i regionen och föreslår även att vårdvalet fasas ut. Dessutom vill man pröva avgiftsfri kollektivtrafik i glesbygden. Det är något av innehållet i den budget som Vänsterpartiet presenterad under onsdagen.

På onsdagen var det dags för Vänsterpartiet att presentera sitt budgetförslag för regionen.

Partiet föreslår bland annat ett nedskärnings- och privatiseringsstopp i Region Jönköpings län. Vårdvalet inom primärvården ska tas bort och ersättas med offentlig vård, samtidigt som hyrläkarstopp införs, med start inom ett verksamhetsområde.

Gratis kollektivtrafik

Vänstern föreslår även ett seniorkort i kollektivtrafiken och säger nej till en taxehöjning. De vill även prova avgiftsfri kollektivtrafik i glesbygden.

Partiet säger samtidigt nej till Alliansens förslag att höja akutvårdsavgiften.

Höjd grundbemanning

I satsningen på en höjd grundbemanning ingår fler vårdplatser men också arbetsterapeuter, fysioterapeuter, psykologer, dietister och logopeder.

För att finansiera sitt budgetförslag vill Vänsterpartiet dra ner på investeringstakten och använda en del av de t överskott som finns. Dessutom tror man att ett hyrläkarstopp ska ge mer pengar i kassan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer