Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du familjen Uzbek berätta varför de inte vill återvända till Afghanistan. Foto: SVT/Johannes Tolf

Var femte som kom till Jönköpings län under flyktingkrisen fick inte stanna

Publicerad

Av de närmare 5 300 personerna som kom till Jönköpings län under flyktingkrisen år 2015, har drygt 20 procent fått beskedet att de inte får stanna i Sverige. Så är fallet för Sakina och Tajmohammad Uzbek från Afghanistan.

Paret säger att de riskerar att dödas om de åker tillbaka till hemlandet Afghanistan. När Sakina fortfarande var ett barn besökte en beväpnad äldre man familjen och krävde att han skulle få gifta sig med henne.

Flydde till Sverige

Eftersom den hotfulle mannen inte gav sig flydde Sakina tillsammans med Tajmohammad, via Iran, för att senare komma till Sverige.

Enligt paret har en shariadomstol dömt Sakina till döden genom stening för äktenskapsbrott, eftersom hon valde att fly med Tajmohammad.

– Om vi åker tillbaka till Afghanistan så kommer den här mannen att få veta att vi är där. Han är mäktig och har många kontakter, säger Tajmohammad när SVT möter den lilla familjen i närheten av deras bostad i Värnamo kommun.

Samtidigt som paret med allvar i tonen beskriver läget, leker deras lilla dotter glatt vid sidan av det uppdukade fikabordet. Hon föddes i Sverige förra året.

Ifrågasätter deras historia

Sakina kommer från den norra delen av Afghanistan, men att försöka gömma sig i någon av landets större stöder, såsom Kabul eller Mazar-e Sharif, ser de inte som möjligt. Samtidigt ifrågasätter Migrationsverket detta, då de anser att paret skulle kunna bo någonstans i Afghanistan trots den uttalade hotbilden.

Myndigheten ifrågasätter även trovärdigheten i deras berättelse.

Lars-Göran har hjälpt paret

Lars-Göran Andersson från Bankeryd, som har engagerat sig under flera år för att hjälpa paret, tycker att de ska få stanna i Sverige.

– Det är tveksamt underlag som ligger bakom Migrationsverkets beslut. De har inte tagit till sig fakta, man har inte lyssnat på intervjuerna. Det är inte svart eller vitt, det finns så mycket på vägen som har blivit dåligt hanterat, säger han.

I klippet hör du mer om familjen Uzbeks situation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fem år efter flyktingkrisen

Mer i ämnet