Varg dödade kalv som var på rymmen utanför Värnamo

Uppdaterad
Publicerad

Varg har fällt och dödat en kalv i norra delen av Värnamo kommun. Länsstyrelsen kunde under torsdagen bekräfta att kalven, som var på rymmen från sin gård, dödats av just varg.

Den dödade kalven tillhörde en grupp av nötdjur på en sju-åtta djur som varit på rymmen sedan i april. Attacken skedde alltså inte i en stängslad hage utan på en åker i norra delen av Värnamo kommun, väster om E4.

– Kalven hittades slagen på åkermark, cirka 50 meter från skogskanten. Den har även släpats ett tiotal meter efter den slagits, säger Jakob Göransson som är vilthandläggare på Länsstyrelsen.

Konstaterad varg i området

Den senaste tiden har ett vargpar varit synligt i Värnamoområdet, inga attacker på tamdjur har dock rapporterats.  Det är oklart om det handlar om det här vargparet som dödat kalven.

– Det skulle lika gärna kunna vara en ungvarg som passerar området, säger Göransson.

I Jönköpings län finns det nu fyra konstaterade vargrevir, varav tre delas med Västra Götalands län.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Brängenreviret i Mullsjö kommun har sju valpar bekräftats. Trots ökningen av vargar har inga bekräftade angrepp på tamdjur inträffat i Jönköpings län det senaste året, enligt rovdjurshandläggaren Linda Andersson på länsstyrelsen. Foto: Länsstyrelsen Jönköping/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.