Ännu ett vargangrepp – tre får dödade utanför Herrljunga

Uppdaterad
Publicerad

Under natten mot söndagen inträffade ännu ett vargangrepp mot en fårbesättning. Den här gången en halvmil nordost om Herrljunga. Tre får dog vid attacken som är en i raden som ägt rum i norra delarna av Sjuhäradsområdet.

Om det är samma varg som förra veckan dödade 28 får vid en betesplats sydost om Herrljunga är oklart. Efter det tillfället tog länsstyrelsen salivprov och hoppas få svar om samma varg kan kopplas till tidigare angrepp i området.

Helgens attack kommer däremot inte ge någon vägledning.

– Vi vill inte spekulera om det är samma individ. Vi har inte heller topsat efter helgens angrepp för fåren hade kommit för långt i förruttnelseprocessen, säger Nelly Grönberg, inventeringsansvarig vid Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Skyddsjakt igång

Så sent som i tisdags i förra veckan beslutade länsstyrelsen om skyddsjakt mot en varg som misstänks lika bakom fyra angrepp i Sjuhäradsområdet som ägt rum i Borås, Bollebygd och Herrljunga.

Den skyddsjakten har inletts men har ännu inte lett till att något djur skjutits. Skyddsjakten får som längst pågå till 18 juli.

I klippet nedan: Hör länsstyrelsen om hur får kan skyddas mot vargangrepp

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan – hör Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen, ge sina tips på hur du som djurägare kan skydda dina djur. Foto: Privat / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.